Rýmovník je aromatická bylinka, která rychle roste a dá se pěstovat i doma. Nejčastěji se z rýmovníku vyrábí siru, mast nebo čaj. Podívejme se, jak jej využít.
Rýmovník na rýmu a nachlazení
Obsah článku
Síla rýmovníku pomáhá na nachlazení i rýmu. V případě sirupu z rýmovníku je třeba jej začít užívat už v době, kdy nás začne svrbět nos a zlobit kýchání. Můžete rozemnout i lístky rýmovníku mezi prsty a vůni inhalovat. Silné aroma připomínající oregano uvolní dýchací cesty. Příjemnější a sladší je sirup z rýmovníku, který si připravíte i sami během pár dnů.
Rýmovník na vysokou horečku
Domácí sirup z rýmovníku užívejte i na horečku. Rýmovník umí snížit horečku tak, že přirozeně stimuluje žlázy produkující pot. Tím dojde k ochlazení těla a snížení horečky. Sirup si přidávejte do čaje třeba při chřipce nebo angíně.
Rýmovník pro zdraví ledvin i na artritidu
Rýmovníkový sirup zlepšuje zdraví ledvin a působí jako velmi dobré diuretikum. Odstraňuje z těla velmi škodlivé toxiny i přebytečnou sůl a navíc stimuluje močení. Rýmovník pomáhá i při léčbě artritidy. Umí snižovat bolesti spojené s touto nemocí.
Rýmovník a zdraví prospěšné živiny na artritidu i imunitu
Sirup z rýmovníku si můžete přidat do čaje, do vody, jogurtu nebo müsli. Dodáte tak svému tělu živiny, které ke svému správnému a bezproblémovému životu potřebuje. Rýmovník je bohatý na omega-6 mastné kyseliny, které tělo sice potřebuje, ale neumí si je vytvořit a dodat samo. Rýmovník obsahuje spoustu vitaminů, konkrétně vitamin A a C. Zatímco vitamin A podporuje zdravý zrak, vitamin C je známý pro své antioxidační účinky a umí posílit imunitní systém.
Jak vyrobit sirup z rýmovníku
Ingredience:
- 40 lístků rýmovníku
- 1 l vody
- citron
- pomeranč
- 1 kg cukru krupice
Postup:
Omyjte listy rýmovníku, natrhejte je a vložte do hrnce. Citrusy omyjte a nakrájejte na kolečka. Vložte je do hrnce a zalijte horkou vodou. Nechte 2 dny odstát s přiklopenou poklicí v pokojové teplotě. Za 48 hodin směs přeceďte a nasypte do směsi cukr. Za občasného míchání přiveďte k varu a nechte směs zredukovat. Směs se nesmí vařit na příliš prudkém plameni. Stačí, když bublinky stoupají ode dna. Vaříte asi hodinu, až směs zredukujete o třetinu a hustota se podobá sirupu.
Skladování sirupu z rýmovníku
Pak přelijte horký sirup do pečlivě vyvařených a vymytých lahví nebo nádob. Po uzavření lahví se sirupem je skladujte v chladu a temnu, ideálně ve spíži, komoře nebo ve sklepě, popřípadě v lednici. Můžete se pustit i do pěstování rýmovníku.
Jak užívat sirup z rýmovníku
Sirup z rýmovníku můžete užívat při rýmě, nachlazení či jiné nemoci. Umí posilovat i imunitní systém. Přidávejte si ho do čaje místo medu, do vody, jogurtu, ovesné kaše.