Stříhání ovocných stromů je velmi důležité pro to, aby měl ovocný strom co nejvíce plodů. Podívejme se na to, kdy a jak ostříhat ovocné stromy.
Proč řezat ovocné stromy
Obsah článku
Nejdříve je třeba zapěstovat stabilní kmen a hlavní větve stromu, což se nám podaří asi za prvních 5 let. V dalších letech udržujeme strom zdravý, všechny suché a nemocné větve vždy včas odstraníme. Při stárnutí a nižší úrodě pak strom omlazujeme a postupně vytvoříme nové větve prořezem větví starých.
Postup při řezu ovocných stromů
Při řezu ovocných stromů a keřů postupujeme podle následujících jednoduchých pravidel, abychom strom zbytečně nevysilovali následným hojením poraněných či nemocných větví. Stromy řežeme hlavně proto, abychom jim pomohli udržet stávající dobrou a vyrovnanou plodnost.
- Odřežeme všechny suché a nemocné větve, vždy raději více, než méně, tedy až do naprosto zdravého dřeva.
- Odstraníme všechny, nebo alespoň většinu dovnitř do koruny stromu směřující větve, které ji zahušťují.
- Řežeme, nebo alespoň přesměrujeme také křížící se větve, které mohou být odřené a poraněné.
- Stříhám a řežeme i vlky, pokud potřebujeme zapěstovat novou větev, z některých vlků vybereme v dalším roce ty nejvhodnější větve pro zapěstování plodného dřeva.
Správná doba stříhání
Postup stříhání ovocných stromů je prakticky stejný u všech odrůd, ale hlavní rozdíl spočívá v období, kdy se jednotlivé druhy ovocných stromů prostřihávají.
Jádroviny
Obecně platí, že jádroviny je nejlepší stříhat v období od prosince do března, tedy v době vegetačního klidu. Jabloně a hrušně na řez různě reagují. Zimní a předjarní řez podporuje bujný růst nových a nezakrácených výhonů. Pokud budete dělat i letní řez, zlepšíme jím úrodnost a nasazení květních pupenů v následujícím roce.
Peckoviny
U peckovin je to zcela jinak. Nejlepším obdobím pro střihání je čas vegetace, tedy od jara do léta. Třešně, višně, meruňky, broskvoně, slivoně a ryngle tedy řežeme pouze v době vegetace, od května do srpna, kdy se řezné rány lépe hojí. Nejvhodnější dobou je čas od konce května do začátku června. Dále je vhodné peckoviny zastřihnout také na konci léta. Hlavně pokud mají bujný růst.
Skořápkaté stromy
Skořápkoviny je odporučováno řezat a zastřihovat až ke konci jara do počátku léta. Ořešáky, lísky a mandloně řežeme jako peckoviny, s výjimkou lísky, která snáší i předjarní řez.
Bobuloviny
Bobulové ovoce je obecně vhodné ostříhat v období od listopadu do konce března. Maliník, ostružiník, angrešt, rybíz, josta, muchovník, zimolez či aronie a ostatní drobné ovoce stříháme na jaře a v létě, rybíz a angrešt již před jarem, maliník zase až po sklizni.
Udržovací a zmlazovací řez
Při udržovacím nebo zmlazovacím řezu strom rovnoměrně prosvětlíme, nikdy však nezakracujeme všechny větve. Proces rozdělíme na několik let a počkáme, jak strom na radikálnější řez zareaguje, abychom mohli vybrat nejvitálnější větve případně i v dalším roce. Ošetřením řezných ran usnadníme hojení. Správně zapěstovaná koruna ovocného stromu vydrží i pár desetiletí bez nutného pravidelného prořezu. Podívejte se, jak na správné prořezávání stromů.