Podle vaší fantazie si lze vyrobit mýdlo, které bude krásné, bude dobře vonět a bude příjemné pro pokožku.
Můžete do mýdel přidávat bambucké máslo, oleje i hydratační krém. Olivový olej čistí a ošetřuje pokožku, kokosový olej zajišťuje přirozenou pěnivost, zvláčňuje a mýdlo vytvrzuje, palmový olej zaručuje pevnost a dobře čistí. Oleje dáváme v poměru asi 45 kokosový : 35 olivový : 20 palmový. Jako dekorace lze přidávat nejrůznější přísady, jako kávová zrna, aromatická dekorační koření, jako skořice či badyán. Mletá káva v mýdlu slouží jako peeling.
TIP na výrobu domácí dezinfekce
Suroviny na výrobu mýdla
Lze zakoupit ve specializovaném obchodě nebo na internetu mýdlovou hmotu v průhledné a neprůhledné bílé barvě v kvádrech. K dostání jsou různé mýdlové dekorační vločky a kuličky, které se teplem se nerozpustí a nezmění tvar jako hmota. Potřeba je mýdlová hmota, forma na odlití mýdla, pečící papír, formičky, vykrajovátka, sporák či mikrovlnná trouba, hrnec, kosmetické barvivo, bylinky a aroma, mýdlové vločky, kuličky a další dekorační přísady.
Postup výroby mýdla
Předem si připravíme formy k odlévání. Mýdlovou hmotu rozkrájíme pro lepší rozpuštění. Vložíme ji do hrnce, ten vložíme do hrnce s vodou a rozpustíme mýdlovou hmotu za stálého míchání. Hmota se bude rozpouštět okolo 60 °C. V mikrovlnné troubě pak nastavíme výkon 400 až 600 W a vizuálně kontrolujeme stav rozpuštění. Do rozpuštěné hmoty přidáváme barviva, bylinky a aroma. Tekuté přísady přidáváme po kapkách kvůli silné koncentraci. Zamícháme přísady a hmotu odléváme do formiček. Vhodné je do nich vložit pečící papír a mýdlo nechat ztuhnout. Doba tuhnutí je asi 30 minut pro vyklopení z formy. Nedávejte do lednice nebo do mrazáku, kde se mýdlo orosí.
Levandulové mýdlo
Na 0,3 kg mýdlové hmoty přidáme ¼ šálku lístků levandule, 2 kávové lžičky levandulového aroma, polovinu kávové lžičky rozmarýnového oleje a fialové gelové potravinářské barvivo. Mýdelnou spirálu v bloku mýdla připravíme tak, že mýdlovou aromatizovanou a obarvenou hmotu nalijeme na rovnou podložku, necháme ji chvilku zatuhnout a nalijeme na ni další vrstvu jiné barvy. Napůl zatuhlé, teplé pláty mýdla pak srolujeme do ruličky, vložíme do delší a vyšší formy, a nakonec zalijeme mýdelnou směsí. Po zatuhnutí vyklopíme z formy a nakonec nakrájíme na plátky jako roládu.