Pokud vám v létě začnou dozrávat rajčata všechna najednou a potřebujete zpracovat přebytky, udělejte si zásoby na zimu. Rajčata můžete zavařovat, vyrábět protlaky i kečupy a konzervovat je i sušením volně na slunci, v troubě či v sušičce na ovoce.
Na sušení můžete použít všechny druhy rajčat, nejvíce se však hodí pevná a masitá rajčata s menším obsahem šťávy.
Příprava rajčat na sušení
Obsah článku
Délka sušení se odvíjí od vodnatosti rajčat i postupu. Pokud vám plody hodně pukají, podívejte se, co způsobuje praskání rajčat. Plody před sušením zbavte stopek, omyjte, osušte a podle jejich velikosti rozkrájejte na poloviny, plátky nebo čtvrtky. Větší rajčata nakrájejte na 1 až 2 cm silné plátky, ať urychlíte proces sušení. Malá cherry rajčata se dají sušit celá nebo překrojená na polovinu.
Při sušení rajčata výrazně zmenší svůj objem.
Sušení rajčat na slunci
Rajčata sušená na slunci mají výbornou chuť, sušení však trvá déle. Pro sušení jsou vhodné slunečné dny a vyšší denní teploty. Rajčata rozložte na plastová nebo drátěná síta předem lehce potřená olejem. Plátky rajčat posypte solí, případně kořením a bylinkami, zkuste je třeba s bazalkou, tymiánem nebo rozmarýnem.
Sušená rajčata mají intenzivní chuť a naložená do oleje s kořením jsou velmi chutná.
Sušení větších kusů rajčat trvá 3 až 4 dny, plátky silné 1 cm asi 2 dny. Přes noc rajčata je schovávejte dovnitř, ať nezvlhnou rosou. Správně usušená rajčata jsou kožovitá a vláčná, zbavená většiny tekutiny, ale nejsou tvrdá a lámavá.
Sušení rajčat v troubě
Sušení v troubě je rychlejší. Rajčata rozložte na plech s pečícím papírem a osolte. Bylinky a koření by se mohlo spálit, proto ho přidejte až při finální úpravě. Troubu předehřejte na 80 až 90 °C a vložte více plechů s rajčaty. Doba sušení je 10 až 12 hodin podle typu trouby, druhu i velikosti rajčat. Dvířka trouby nechte pootevřená na několik centimetrů pro lepší cirkulaci vzduchu a odvádění vlhkosti.
Sušení rajčat v sušičce
Nejkratší je sušení v sušičce a trvá 6 až 8 hodin. Na plátky nakrájená a osolená rajčata rozložte v sušičce tak, aby se vzájemně nedotýkala a nepřekrývala. Teplotu nastavte na 70 až 80 °C. Podobně můžete sušit i jiné suroviny. Podívejte se třeba, jak sušit houby.
Sušená rajčata naložená v oleji
Vychladlá rajčata dejte do uzavíratelné nádoby a uložte v lednici na několik týdnů. Lepší je však rajčata naložit do olivového oleje a ochutit pomocí různých ingrediencí. Pak vydrží déle. Dejte si však pozor, aby se nekazila. Pokud dáte jen sůl, budou se méně kazit. Sušené kousky rajčat skládejte do čisté sklenice.
Použít můžete i bylinky, sušený nebo čerstvý česnek nakrájený na plátky, drcený pepř, chilli papričky a olivový olej. Takto naložená rajčata vydrží asi půl roku.
Nejčastější dotazy
Nesušte rajčata při vysoké teplotě, abyste proces sušení urychlili. Nízká teplota je u sušení rajčat klíčová. Jinak vodnatá rajčata pustí šťávu a na pečicím papíře budou karamelizovat a černat.