Sušené plátky citrusových plodů jsou velmi oblíbenou dekorací a ozdobou pro vánoční stromky, svícny či věnce a další adventní dekorace. Plátky sušených pomerančů a citronů si můžeme koupit už usušené, velmi snadno si je však usušíte sami. Sušit můžeme nejen plátky, ale i celé plody, anebo jen oloupanou kůru, ze které můžete před sušením vykrájet nožem nebo formičkami libovolné tvary.
Postup sušení citrusů v troubě
Obsah článku
K sušení na plátky se hodí citrony, mandarinky, pomeranče, limetky i grepy. Citrusy nakrájíme na plátky silné přibližně 4 mm. Nakrájená kolečka rozprostřeme na pečicí papír na plechu do jedné vrstvy a sušíme je v troubě při co nejnižší teplotě, nejlépe pod 50 ⁰C po dobu 8 až 10 hodin. Během sušení kolečka několikrát opakovaně otočíme. Ventilátor horkého vzduchu výrazně urychlí sušení.
Krásně vypadají i sušené celé plody, které po obvodu naříznete. Tato naříznutá místa se pak při sušení otevřou. Vykrájet můžete i ornamenty. Krásná je i sušená kůra vykrájená formičkami nebo nožem.
Postup sušení citrusů v sušičce na ovoce
K sušení citrusů můžete využít i sušičky ovoce, stejně jako sušíte sušené švestky a křížaly. Pokud plody nebudete používat pouze k výzdobě, ale i ke konzumaci, například do čaje, plody před sušením dobře umyjte a nakrájejte na zhruba 4 až 5 mm kolečka. Sušení citrusů může trvat v sušičce potravin například až 12 hodin, ale i o něco déle. Sušte je při maximální teplotě 50 až 55 ⁰C.
Další možnosti sušení citrusů
K sušení citrusů můžete použít i další zdroje tepla. Pokud budeme například sušit zavěšené či rozložené plátky v prostoru nad krbem, kamny či topením, počítejte s tím, že se vám některá kolečka mohou trošku zkroutit. V čaji ani při zdobení vám to ale vadit nebude. K sušení je možné využít i vyšší teplotu kolem 120 ⁰C, ale musíte během sušení citrusové plátky častěji obracet a kontrolovat.
Inspirace pro využití sušených citrusů
Sušená kolečka citrusů, vykrájené tvary z kůry anebo celé usušené plody můžete připevnit na adventní dekorace i vánoční dárky tavnou lepicí pistolí. Atraktivní dekoraci získáte i jejich navlečením na vlasce, režné nitě, drátky či stuhy a zavěšením do prostoru. Kolečka různých druhů citrusů můžete doplnit třeba hřebíčkovcem kořenným, známým z kuchyní jako hřebíček, který před navlékáním namočíte. Zavěšená kolečka citrusů nejlépe vyniknou, pokud za ně umístíte zdroj světla.
Co umí sušená kůra pomerančů a dalších citrusů
Pomerančová kůra a kůra dalších citrusů přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a obsažené polyfenoly pozitivně ovlivní i činnost srdce. Především díky potlačení uvolňování histaminu zmírňuje projevy alergií, podle odborníků snižuje riziko rakoviny plic i kůže, příjemně nastartuje metabolismus, zlepší zažívání a pomůže k redukci váhy. Výrazné aroma a esenciální oleje zlepší zápach z úst a skvrny na zubech. Masáž pleti vnitřní bílou stranou kůry vyčistí ucpané póry.
Nejčastěji kladené otázky
Při teplotě cca 15 °C zůstane ovoce stabilní asi 1 rok. Při pokojové teplotě od 21 do 25 °C vydrží sušené ovoce asi 6 měsíců. Pro delší dobu skladování dejte ovoce do mrazáku.