Marinády jsou určené pro změkčení masa, které v nich zkřehne. Pokud naložíte před úpravou masa kousky do marinády, bude maso šťavnatější. Marinování masa by mělo probíhat v chladu, nejlépe v lednici ve skleněné nebo plastové nádobě.
Pokud rádi grilujete maso, zkuste si jeho přípravu ozvláštnit různými typy marinád. Pár vám jich přinášíme pro inspiraci. Pokud máte na své zahradě dostatek místa, kromě grilu si můžete pořídit i venkovní kuchyň, kde se vám bude lépe vařit.
Grilovací marináda s tymiánem
Obsah článku
Ingredience:
- špetka soli
- špetka mletého pepře
- 3 lžičky rostlinného oleje
- 1 lžička kečupu
- 1 lžička cukru
- tymián
- paprika
- citronová šťáva
Postup:
Smícháme všechny přísady a naložíme do nich maso. Přikryjeme ho a necháme v chladu odpočinout po dobu několika hodin, nejlépe přes noc.
Grilovací marináda s hořčicí
Ingredience:
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého pepře
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce škrobové moučky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 3 vejce
- 4 stroužky česneku
Postup:
Všechny ingredience smícháme dohromady. Do marinády naložíme naklepané plátky masa a uložíme přes noc do ledničky. Před grilováním maso otřeme.
Grilovací marináda s worcestrovou omáčkou
Ingredience:
- 2 vejce
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 6 až 8 stroužků česneku
- 2 lžíce Solamylu
- špetka chilli koření
- 1 lžíce koření maggi
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky kari
- 1/2 lžičky worcestrové omáčky
Postup:
Ze surovin připravíme marinádu, přidáme prolisovaný česnek a vše dobře promícháme. Maso nakrájíme na plátky a v přichystané marinádě necháme marinovat do druhého dne.
Grilovací marináda se sojovou omáčkou
Ingredience:
- 2 lžíce oleje
- 4 lžíce kečupu
- 1 lžíce medu
- 3 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- sojová omáčka
- oregano
- bazalka
- skořice
- sůl
Postup:
Ze surovin připravíme marinádu, přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou cibulku a koření dle chuti. Vše dobře promícháme. Maso nakrájené na plátky v marinádě necháme naležet do druhého dne.
Pivní marináda na grilování vepřové krkovice
Ingredience:
- 150 ml světlého piva
- 3 polévkové lžíce kečupu
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 2 kávové lžičky červeného pepře
- špetka drceného chilli
- 2 kávové lžičky hnědého cukru
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- Špetka soli
Postup:
Smícháme pivo, kečup a citrónovou šťávu, přidáme rozmačkaný česnek, nakrájenou cibuli a promícháme. Přidáme zbytek ingrediencí, důkladně promícháme a ochutíme dle naší chuti. Maso do směsi naložíme přes noc.
Jogurtová grilovací marináda na kuřecí maso
Ingredience:
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1/2 lžičky kari
- 1/2 lžičky sladké červené papriky
- 3 lžíce oleje
- sůl dle chuti
Postup:
Smícháme všechny přísady, naložíme do nich maso, přikryjeme a necháme v chladu odpočinout několik hodin, nejlépe přes noc.
Grilovací marináda s medem na lososa
Ingredience:
- sůl dle chuti
- 2 citrony na citronovou šťávu
- špetka chilli
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce hořčice
Postup:
Med rozpustíme v citronové šťávě, přidáme hořčici, sójovou omáčku, chilli a sůl. Smícháme marinádu, porce masa naložíme do připravené marinády a necháme odležet nejméně 2 hodiny, nebo do druhého dne. Kromě grilování můžete vyzkoušet také uzení masa.