Jak naložit maso na grilování? Tipy na marinády

Marinády jsou určené pro změkčení masa, které v nich zkřehne. Pokud naložíte před úpravou masa kousky do marinády, bude maso šťavnatější. Marinování masa by mělo probíhat v chladu, nejlépe v lednici ve skleněné nebo plastové nádobě.

Pokud rádi grilujete maso, zkuste si jeho přípravu ozvláštnit různými typy marinád. Pár vám jich přinášíme pro inspiraci. Pokud máte na své zahradě dostatek místa, kromě grilu si můžete pořídit i venkovní kuchyň, kde se vám bude lépe vařit.

marináda

Grilovací marináda s tymiánem

Ingredience:

  • špetka soli
  • špetka mletého pepře
  • 3 lžičky rostlinného oleje
  • 1 lžička kečupu
  • 1 lžička cukru
  • tymián
  • paprika
  • citronová šťáva

Postup:

Smícháme všechny přísady a naložíme do nich maso. Přikryjeme ho a necháme v chladu odpočinout po dobu několika hodin, nejlépe přes noc.

gril

Grilovací marináda s hořčicí

Ingredience:

  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce škrobové moučky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 3 vejce
  • 4 stroužky česneku

Postup:

Všechny ingredience smícháme dohromady. Do marinády naložíme naklepané plátky masa a uložíme přes noc do ledničky. Před grilováním maso otřeme.

Grilovací marináda s worcestrovou omáčkou

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 6 až 8 stroužků česneku
  • 2 lžíce Solamylu
  • špetka chilli koření
  • 1 lžíce koření maggi
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky worcestrové omáčky

Postup:

Ze surovin připravíme marinádu, přidáme prolisovaný česnek a vše dobře promícháme. Maso nakrájíme na plátky a v přichystané marinádě necháme marinovat do druhého dne.

gril

Grilovací marináda se sojovou omáčkou

Ingredience:

  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 lžíce medu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • sojová omáčka
  • oregano
  • bazalka
  • skořice
  • sůl

Postup:

Ze surovin připravíme marinádu, přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou cibulku a koření dle chuti. Vše dobře promícháme. Maso nakrájené na plátky v marinádě necháme naležet do druhého dne.

Pivní marináda na grilování vepřové krkovice

Ingredience:

  • 150 ml světlého piva
  • 3 polévkové lžíce kečupu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • 2 kávové lžičky červeného pepře
  • špetka drceného chilli
  • 2 kávové lžičky hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • Špetka soli

Postup:

Smícháme pivo, kečup a citrónovou šťávu, přidáme rozmačkaný česnek, nakrájenou cibuli a promícháme. Přidáme zbytek ingrediencí, důkladně promícháme a ochutíme dle naší chuti. Maso do směsi naložíme přes noc.

Rozmarýn 2

Jogurtová grilovací marináda na kuřecí maso

Ingredience:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky sladké červené papriky
  • 3 lžíce oleje
  • sůl dle chuti

Postup:

Smícháme všechny přísady, naložíme do nich maso, přikryjeme a necháme v chladu odpočinout několik hodin, nejlépe přes noc.

Grilovací marináda s medem na lososa

Ingredience:

  • sůl dle chuti
  • 2 citrony na citronovou šťávu
  • špetka chilli
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce hořčice

Postup:

Med rozpustíme v citronové šťávě, přidáme hořčici, sójovou omáčku, chilli a sůl. Smícháme marinádu, porce masa naložíme do připravené marinády a necháme odležet nejméně 2 hodiny, nebo do druhého dne. Kromě grilování můžete vyzkoušet také uzení masa.

grilování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *