Ve velkých vedrech často nemáme chuť na maso. Pokud si rádi pochutnáte na sýrech, zkuste je i grilované. Na grilu je nejchutnější sýr hermelín vyráběný z nepasterizovaného kravského mléka. Jde o napodobeninu francouzského sýra camembert, hermelín ho dokáže směle nahradit.
Pokud nemáte dům se zahradou, na které můžeme kdykoli podle libosti grilovat, zkuste grilování na balkoně, nebo se podívejte po veřejných místech, kde se dá grilovat volně. Jestliže nenajdete vhodné místo, nebo nemáte zahradní gril, můžete dát i hermelín i do trouby. Množství ingrediencí si vždy upravte přiměřeně podle počtu strávníků a vaší chuti.
Hermelín na grilu
Obsah článku
Ingredience:
- hermelín
- česnek
- cibule
- naložená kapie v oleji
- grilovací koření
- špetka chilli
Postup:
Česnek prolisujte a smíchejte ho s olejem a uvedeným kořením. Hermelín rozkrojte na půl, potřete jej směsí, proložte ho nakrájenou cibulí a kapií, přiklopíte ho druhou půlkou a zabalte ho do alobalu. Grilujte ho 8 až 10 minut.
Hermelínový špíz na grilu
Ingredience:
- hermelín
- anglická slanina
- pivo
Postup:
Hermelín nakrájejte na malé kousky a každý z nich pak pečlivě zabalte do plátku slaniny. Napíchněte kousky na špejle. Během grilování špíz po částech polévejte pivem. Po 8 až 10 minutách je sýr se slaninou hotový.
Další sýry na gril a jejich úprava
Využít lze prakticky jakýkoli druh sýra, jako je kozí a ovčí, jako je třeba halloumi, eidam, balkánský a hodně využívaný hermelín. Můžete ho použít jako hlavní surovinu na grilu, ale i jako doplněk k masu nebo zelenině. Vegetariáni grilovaný sýr ocení jako další z mnoha bezmasých a velmi lahodných pokrmů. Sýry je možné připravovat na nejrůznější způsoby, naložit jako maso na grilování do marinády, pokapáním olivovým olejem a ochucení nasekanými bylinkami a česnekem. Vhodnou kombinací jsou pasty z ryb, hub, sušených rajčat nebo třeba lilku.
Kombinace sýru s uzeninami, slaninou i šunkou
Grilované sýry se velmi dobře kombinují s uzeninami, slaninou či šunkou s jemnější či pikantní chutí. Jako přílohu ke grilovaným sýrům můžete dát čerstvé pečivo, grilované brambory a různé druhy zeleniny. Pokrm můžeme doplnit různými druhy omáček, čatní nebo čalamádou, které chuť sýra zvýrazní a dodají mu originální chuť. Vynikající chuť má sýr v kombinaci s angreštovou nebo brusinkovou omáčkou, zkaramelizovanou cibulkou nebo medem.
Čemu se při grilování sýra vyvarovat
Tavené sýry jsou na gril zcela nevhodné. Nedoporučuje se ani rozkrajování hermelínu a jiných sýrů při plnění, pokud je nedáte do alobalu, jinak při grilování sýr vyteče a ztrácí chuť. Můžete zkusit opatrně grilovat celý hermelín bez použití alobalu. Nedávejte sýry na gril po vytažení z lednice. Naložený sýr by se měl ohřát na pokojovou teplotu, aby se s prudkou změnou teploty snáze vyrovnal.