Brambory se u nás pěstují opravdu hojně a ve velkém u soukromých zemědělců i na zahrádkách. Mít vlastní domácí brambory je dnes výhoda. A protože není brambora jako brambora, podíváme se blíže na jejich odrůdy, jejich rašení a sázení.
Zásady sázení brambor
Obsah článku
- Vždy sázejte sadbu, nepoužívejte konzumní brambory.
- Do země patří pouze brambory naklíčené, které mají klíčky minimálně 2-3 cm.
- Nakličování brambor se provádí na světle v dřevěných lískách v jedné vrstvě.
- Teplota prostoru, kde brambory nakličujeme, by měla být 12-15 °C.
Odrůdy brambor
Brambory bychom měli vybírat podle odrůdy, barvy slupky a varného typu. Pokud necháme brambory klíčit ve tmě, klíčky budou velmi světlé a nebudou dobře růst. Už na začátku musíte vědět, zda chcete brambory:
Velmi rané odrůdy brambor
Odrůda Korina, Impala a Colette nebo Anuschka, vhodná i ke skladování. Vegetační období je 60 až 100 dnů, mají nízké množství sacharidů. Preferují je hlavně lidé trpící cukrovkou. Třeba odrůda brambor Adora je vhodná pro diabetiky, má hladkou slupku s mělkými očky a její chuť je máslová.
Rané odrůdy brambor
Rané brambory s vegetačním obdobím na 100 až 110 dnů jsou Belana, Malvina, Sunita, Rosara, Elfe a Dali. Nejvyhledávanější je v posledních letech odrůda Marabel, která je chuťově bezkonkurenční. Má nasládlou chuť a krémovou texturu. Vysokou konzumní kvalitou se chlubí odrůda Julinka.
Středně rané brambory
Středně rané odrůdy sadbových brambor dozrávají za 110 až 120 dnů. Nyní je asi nejoblíbenější odrůdou je Agria, která má vysokou úrodnost a je vhodná na vaření, pečení i smažení bramborových lupínků a hranolek. Mezi středně rané brambory patří i odrůda brambor Princess, Ditta, Finessa, Soraya a Red Lady.
Polorané a pozdně rané odrůdy brambor
Poslední skupinou odrůd jsou polorané až pozdně rané brambory. Jejich vegetační období je delší než 120 dnů. Patří sem odrůdy Antonia, Jelly a Tosca, která pochází z Dolního Rakouska. Oblíbená je i odrůda brambor Laura. Pokud chcete červenou slupku, vhodná je odrůda Belanosa.
Varný typ brambor
- Typ A jsou brambory salátové, pevné a lojovité, odrůda Anuschka a Belana, odrůda Antonie představuje brambory rohlíčkovité. Hodí se na bramborový salát a příloha k masu. Patří sem odrůda Camel, často se označuje za typ AB, má žlutou dužinu a červenou dvojvrstvou slupku.
- Typ B jsou brambory přílohové a univerzální, třeba odrůda Belanosa a Monika. Jsou trochu moučné a slabě se rozvařují. Jsou ideální přílohou i na hranolky. Orůda Red Anna je poloraná, má příjemnou chuť i vůni.
- Typ C jsou brambory vhodné na přípravu bramborové kaše a bramborová těsta. Jsou moučnaté a rozpadavé už při varu a středně se rozvařují. Mají polohrubou strukturu.
- Typ D je specifický tím, že je výrazně moučnatý a hodně se rozvařuje. Má hrubou strukturu a používá se často k výrobě lihu pro průmyslové použití.
Naklíčené brambory nám zajistí sklizeň o 3 týdny rychlejší než nenaklíčené. Sadba by měla být certifikovaná čili úředně ověřená. Pak máte jistotu, že jsou brambory otestované proti virovým chorobám a že pěstování bude úspěšné. Škůdcem je mandelinka bramborová, podívejte se, jak se jí zbavit.