Mascarpone a jemu podobná ricotta jsou italské čerstvé sýry s velmi jemnou konzistencí. Mascarpone se vyrábí z tučné smetany, je velmi hutný, má hedvábnou strukturu a smetanovou chuť. Ricotta se vyrábí ze syrovátky, je o trošku méně tučná a má mírně nakyslou chuť.
Náhrada mascarpone riccotou
Obsah článku
Stačí do ricotty přimíchat trochu ušlehané smetany. Chuť ani konzistence sice nebude zcela stejná, ale i tak bude výborná. V hotovém dezertu či jídle záměnu pozná jen kuchař profesionál nebo zarytý milovník pokrmů z mascarpone.
Mascarpone proslavil dezert s názvem tiramisu, ricottu zase lasagne nebo do cheesecake.
Použijte sýr Philadephia
Skvělou alternativou je také americký sýr Philadephia, který se také vyrábí ze smetany a je mascarpone chutí a konzistencí hodně podobný. Záměna sýrů bude téměř nerozeznatelná.
Použijte čerstvý smetanový sýr
Mascarpone snadno a rychle nahradíte jiným čerstvým smetanovým sýrem, který smícháte s ušlehanou smetanou v poměru 1:1. Nejlepší je Lučina, Fénix, Almette nebo třebaPalouček.
Náhrada jemným tučným tvarohem
Vyzkoušejte jemný tučný tvaroh, který můžete utřít i s co nejtučnější zakysanou smetanou. Aby byl jemnější, použijte mixér. Lepší je tvaroh v kostce. Tvaroh ve vaničce nechte odkapat na cedníku vyloženém plátýnkem, obsahuje totiž více vody. Chuť pokrmu bude sice mírně nakyslá, ale skvělá.
Vyzkoušejte pomazánkové máslo
Můžete použít i české pomazánkové máslo. Je levnější, ale chuť bude dost odlišná. V tiramisu však bude chutnat fantasticky. Zvolte neslanou variantu bez příchuti. Do některých krémů můžete zkusit použít například i vanilkové nebo čokoládové pomazánkové máslo.
Zkuste řecký bílý jogurt
Do krému na pohár můžete zvolit kvalitní řecký bílý jogurt, který můžete navíc vyšlehat s tvarohem. Má vyšší obsah tuku a konzistencí je sýru mascarpone podobný.
Varianta z jogurtu a šlehačky
Lahodný smetanový sýr si snadno vyrobíte z jogurtu a šlehačky. Do smetanového bílého jogurtu přidejte poloviční množství smetany ke šlehání. Směs vlijte do plátýnkem vyloženého cedníku, postavte ho na misku, zakryjte a nechte jej přes noc odkapat v lednici.
Veganská varianta
Pokud chcete nemléčnou variantu, zakupte si ve specializovaném obchodě veganskou verzi smetanového sýra. Můžete si také ušlehat kokosovou smetanu na jemný hustý krém, nebo si vyrobit veganské mascarpone ze silken tofu, které rozmixujte dohladka s troškou kokosové smetany.
Nejčastější dotazy
Asi 3 až 4 lžíce domácího mascarpone si snadno připravíte z 500 ml čerstvé smetany ke šlehání a 1 lžíce šťávy z citronu. Smetanu zahřejte na 90 °C, přilijte citrónovou šťávu a míchejte stále jedním směrem do zhoustnutí. Pak ji odstavte, nechte 20 minut odstát, přelijte do cedníku s plátnem a nechte odkapat a vychladnout. Zakrytý sýr nechte ztuhnout v lednici na požadovanou konzistenci.