Pak choi, bok choy, brukev čínská, čínský mangold, čínská hořčice nebo čínské zelí, pochází z východní Asie, kde patří mezi oblíbené pochoutky. Obsahuje mnoho prospěšných živin, vitamínů a minerálů.
Co je pak choi
Obsah článku
Pak choi je brukvovitá zelenina, má bílý baňatý stonek a dlouhé, zelené listové čepele s hladkým či zoubkovaným okrajem. U nás ji známe jako čínské zelí neboli Brassica rapa subsp. chinensis. Je to rostlina s velkým množstvím různých typů a forem, které se od sebe liší vzhledem, velikostí i hospodářskými vlastnostmi. Původně pochází z východní Asie. Nejvíce se dnes pěstuje v Japonsku, ve Vietnamu, v Koreji a v jižní nebo střední Číně. S čínskou kuchyní se rostlina Pak choi rozšířila do dalších světových oblastí. Populární je ve Velké Británii a v USA.
Jak vypadá pak choi
I když rostlina připomíná zelí, což se odráží v jejím českém názvu, odrůdy chinensis ve skutečnosti netvoří hlávky. Místo toho mají bílý baňatý stonek a delší listové čepele světle až tmavě zelené barvy. Důležité je také neplést si čínské zelí s pekingským zelím vhodným do salátů. Řapíky Pak choi mají bělavý odstín, jsou dužnaté, žlábkovité a někdy dost široké. Čepel listů je široká a lesklá, v závislosti na odrůdě se podoba může značně lišit. Některé listy mají světle zelený odstín, jiné jsou tmavší, okraj může být hladký i zoubkovaný, povrch pak bývá někdy kadeřavý.
Pak choi a využití
Pak choi se běžně používá v teplé i studené kuchyni. Díky křupavosti a skvělé chuti dokáže ozvláštnit celou řadu pokrmů. Nejvíce živin si uchovává v syrovém stavu, ale dobře zvládá i dušení, vaření, pečení, grilování a smažení. Je skvělou přísadou do salátů i smoothies, výborně se kombinuje s avokádem nebo melounem. V asijské kuchyni se používá do mnoha receptů stejně jako zázvor. Velmi populární jsou hlavně nudle s masem, Pak choi a dalšími druhy zeleniny.
Obsah živin
Pak choi má velké množství živin, ale zároveň nízký obsah kalorií. Ve 100 gramech se nachází pouze 13 kalorií, kalorie pomáhá i spalovat, má nízký glykemický index a antioxidační účinky. Asi 95 % syrového čínského zelí tvoří voda, 2 % sacharidy a 1 % bílkoviny. Z vitamínů obsahuje především vitamín A, C a K, vitamíny ze skupiny B, kyselinu listovou, ale i spoustu minerálů, jako je železo, vápník, hořčík, mangan, draslík, sodík, zinek, fosfor či selen. Vláknina přispívá ke zdravému fungování střev a zachování rovnováhy střevní mikroflóry.
Pak choi a účinky
Konzumace je prevencí vzniku rakoviny, zejména plic, prostaty a tlustého střeva. Chrání buňky před poškozením volnými radikály, zabraňuje rozvoji zánětu a je skvělý při detoxikaci. Snižuje krevní tlak a má příznivý vliv na kardiovaskulární soustavu, zajistí správnou srážlivost krve, mineralizaci kostí a buněčný růst. Podporuje paměť, učení, kondici a spánek.