Tibi krystaly jsou malé drobné řasy, které díky přidání cukru zkvasí do příjemně lahodného nápoje. Umí nám dodat důležité živiny a vitamíny i přes zimu a harmonizovat zažívání. Mají však další množství blahodárných účinků na naše tělo.
Tibi krystaly můžete znát také pod názvem vodní kefír, japonské mořské krystaly nebo živá zrnka. I když původ Tibi krystalů není přesně známý, dostaly se k nám pravděpodobně z Kavkazu, odkud se rozšířily do Číny a pak do celého světa. Ve vhodném sladkém prostředí dochází ke kvašení, které dodává elixíru cenné látky podporující imunitu i celkové zdraví. Příznivé účinky kvašení znali už naši předkové. Právě díky kvašené zelenině si doplňovali živiny v zimním období.
Účinky Tibi krystalů
Obsah článku
- astma
- průduškové katary
- potíže s ledvinami
- onemocnění jater
- žloutenková dieta
- potíže se žaludkem a obnovení střevní rovnováhy
- potíže se žaludkem, žlučníkem, slinivkou i slezinou
- potíže s vysokým krevním tlakem
- onemocnění srdce a infarkt
- alergické projevy na kůži, ekzémy, vyrážky a akné
- nedostatečná tvorba bílých krvinek – T-lymfocitů
- chudokrevnost – anemie
- léčba zánětů vně i uvnitř těla
- cukrovka neboli diabetes a snižování hladiny krevního cukru
- oslabený imunitní systém
- zlepšení kvality vlasů i pleti
- zpomalení procesu stárnutí
- skleróza
- nervová onemocnění, úzkosti a deprese
Nápoj z Tibi krystalů
- 1 šálek Tibi krystalů
- 2,5 litru převařené nebo odstáté vody
- 8 lžic libovolného cukru
- 2 lžíce sušeného ovoce bez siřičitanů (raději propláchněte)
Pomůcky:
- 3 litrová lahev
- nekovový cedník
- dřevěná vařečka
- čisté plátno nebo utěrka
Vyhněte se používání kovových předmětů, protože kov Tibi krystaly usmrcuje.
Jak pěstovat Tibi krystaly
Do lahve dejte vodu. Do převařené a vychladlé, anebo do odstáté vody, která se nechává odstát kvůli přítomnosti chlóru, nasypte vámi zvolený cukr a míchejte tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak přidejte vámi zvolené sušené ovoce a Tibi krystaly. Vše znovu zamíchejte, překryjte čistou textilií a nakonec ji připevněte gumičkou nebo provázkem.
Zrání Tiby nápoje
Pak nádobu umístěte na světlé místo. Při běžné pokojové teplotě 20 až 22 °C trvá výroba kvašeného nápoje asi 2 až 3 dny. V létě stačí krystalům i pouhých 24 hodin. Hotový nápoj slijte a vyhoďte sušené ovoce. K Tibi krystalům přidejte čerstvou vodu smíchanou s cukrem a opět jej nechte pracovat jako námi v popsaném postupu. Pak 1x týdně krystaly propláchněte ve studené vodě a vyměňte sušené ovoce.
Nápoj zkuste obměnit
Vodu můžete zkusit nahradit zeleným nebo černým čajem a do nálevu přidat různá koření, jako je hřebíček, badyán nebo anýz. Chuť nápoje můžete změnit i jiným druhem cukru nebo jiným druhem sušeného ovoce.
Jak se Tiby nápoj užívá
Hotový nápoj můžeme ihned vypít. Dá se také uskladnit na 2 až 3 dny v uzavíratelné nádobě v lednici. Po 24 hodinách v chladu dojde k perlivosti nápoje díky doznívajícím kvasným procesům. Jde o takovou zdravou limonádu. Hotový nápoj si můžeme dochutit bylinkami nebo smíchat s džusem či čajem.